FOB Test – Krv u stolici

ŠTA JE SKRIVENO KRVARENJE U STOLICI?

Skriveno krvarenje u stolici (FOB – Fecal Occult Blood) je prisustvo krvi u stolici koje nije vidljivo golim okom. Ono potice usled krvarenja u gastrointestinalnom traktu, drugim recima, bilo gde na putu od usta do debelog creva.

ŠTA MOŽE BITI UZROK KRVI U STOLICI?

Krv u stolici može poticati usled krvarenja u gornjem ili donjem gastrointestinalnom traktu, a uzrok, izmeu ostalog mogu biti rak debelog creva, rak želuca, polipi na debelom crevu, cir na želucu koji krvari i drugo.

KAKO SE OTKRIVA KRV U STOLICI?

Postoji više razlicitih testova za otkrivanje nevidljive krvi u stolici, a jedan od popularnijih je imunohromatografski FOB test koji otkriva prisustvo hemoglobina u stolici koji potice usled skrivenog krvarenja. See Now FOB test je jednostavan, pouzdan i brz imunohromatografski test koji sa velikom pouzdanošcu otkriva skriveno krvarenje u stolici, a može ga uraditi svako u kucnim uslovima.

KO TREBA DA SE TESTIRA I KADA?

Statisticki, kod 1-5 % testirane populacije pronalazi se skriveno krvarenje u stolici, a od ovog broja 2-10% je usled raka. Rizik od raka debelog creva raste sa godinama, pa 90% obolelih ima više od 50 godina. Starijoj populaciji se preporucuje redovno testiranje na skriveno krvarenje u stolici. Povecanom riziku izložene su i osobe u cijoj porodici postoje slucajevi raka debelog creva.

Preventivno, test može uraditi svako, bez obzira na godine.